Palveluverkkosuunnittelu

Palveluverkkosuunnittelun tavoitteena on kunnan palvelurakenteiden kehittäminen kokonaisuutena niin, että kunta kehittää niitä ominaisuuksia, jotka ovat tavoiteltavan kehityksen kannalta oleellisia ja karsii kustannuksia siellä, missä se on perusteltua. Yleisenä tavoitteena on palveluverkkojen päivittäminen tulevaisuuden haasteita ennakoiden. Palveluverkkotarkastelu muodostaa laajan yleiskuvan kunnan toiminnasta, toimitilakannasta ja sen ominaisuuksista, väestönkehityksestä ja palveluverkkojen kehitystarpeista. Se auttaa kuntaa arvioimaan omia vahvuuksiaan ja kehitystarpeitaan ja panostamaan niihin ominaisuuksiin, jotka vahvistavat kunnan kilpailukykyä tulevaisuudessa.

Palveluverkkosuunnittelun vahvaa ydintä on palveluverkkojen nykytilan inventointi ja arviointi. Tavoitteena on tasapainoinen ja objektiivinen yleiskuva alueiden palvelutarjonnasta ja niitä palvelevista toimitiloista. Palvelukapasiteetin laskeminen muodostaa lähtökohdan palveluverkkojen optimoinnille ja kehittämiselle. Työhön kuuluu alueellisten väestömuutosten tarkastelu eri lähteiden perusteella sekä palvelukohtaisten ennusteiden laatiminen. Toimitilojen mahdollistamia palvelukapasiteetteja verrataan palvelutarpeen tulevaan kehitykseen ja tämän perusteella saadaan käsitys toimitilakannan muutos- ja kehitystarpeista sekä vapaista kapasiteeteista.
Tavoitteena on kehittää kunnalle sellainen palveluverkko, jossa tilaa on alueellisesti oikea määrä palvelutuotantoon nähden ja tilat tukevat palveluja toiminnallisesti oikein nyt ja tavoiteltavassa tulevaisuudessa.

Aiemmat työvaiheet tuottavat lähtökohtia palveluverkkomalleille, joita laaditaan ratkomaan kunnan erilaisia kehitysstrategioita. Palveluverkkomalleja voidaan optimoida erilaisista lähtökohdista, tavoitellen esimerkiksi palveluverkkojen uudistamista, investointien karttamista, kunnan vetovoimaisuuden lisäämistä tai toimitiloihin liittyvien riskien ja korjausvelan vähentämistä. Palveluverkot voidaan optimoida saavutettavuuden suhteen monilla tavoilla, keskittäen siellä, missä se on perusteltua ja parantaen saavutettavuutta siellä, missä palvelutarve sitä edellyttää.

Usein kunnat haluavat tietoa vaihtoehtoisten palveluverkkojen aiheuttamista elinkaarikustannuksista päätöksentekoa varten. Kustannustarkastelun lähtökohdan muodostavat eri vaihtoehtoja koskevat poisto- ja investointisuunnitelmat. Laskemme palveluverkkomallien elinkaarikustannukset esimerkiksi 30 vuoden elinkaarelle ottaen huomioon vaihtoehtojen hankinta-, korjaus-, pääoma-, ylläpito-, realisointi-, tontti- ja purkukustannukset. Tiedot vaihtoehtojen kustannusvaikutuksista tukevat päätöksentekoa ja tulevien investointien ennakoinnissa.

Palveluverkkosuunnitelman laatiminen on prosessi, jossa kunta ennakoi tulevia muutoksia ja reagoi niihin suunnitelmallisesti oikein mitoitetuilla hankkeilla. Suunnitelma auttaa kuntaa parantamaan vetovoimaisuuttaan, karsimaan kustannuksiaan ja panostamaan hankkeisiin, jotka ovat kunnan kehityksen kannalta perusteltuja ja kannattavia. Palveluverkkosuunnitelma muodostaa strategisen kehittämisen toimenpideohjelman, jonka avulla toimitiloja poistetaan, käytetään, kehitetään ja hankitaan suunnitelmallisesti, ennakoidusti ja kustannustehokkaasti. Ennakoiva suunnitelma auttaa kuntaa välttämään odottamattomista korjaustarpeista muodostuvat investoinnit ja johtamaan kunnan kehittämistä kohti tulevaisuutta, joka on kunnan näkökulmasta tavoiteltava.

Tutustu aiheeseen liittyviin palveluihimme: